Badrumsrenovering – så gör du en budget

Posted by on


Ett helt nytt badrum är ett dyrt projekt vare sig man planerar att göra arbetet själv eller med hjälp från hantverkare. Därför är det extra viktigt att man gör en budget där man räknar med både väntade och oväntade kostnader. Det är mycket att tänka på så kommer några tips på hur man ska tänka på och vad som är viktigt att ha med.

Grunden

Golv, väggar och tak – det man kan kalla för grunden till det nya badrummet är också det som ofta kostar mest. Olika material har såklart olika priser och detsamma gäller med kvalitet. För dom flesta material anges priserna per kvadratmeter och på så vis är det ganska enkelt att räkna ut vad summan kommer kosta vid just sin egen badrumsrenovering. Det kan var bra att jämföra olika leverantörer, om man till exempel väljer att man vill ha kakel och klinkers, för att se vad som skiljer sig i både pris och kvalitet.

Badrumsporslin och annat nödvändigt

Toalett, handfat samt dusch- eller badkar är såklart nödvändigt att köpa vid sin badrumsrenovering, något som man får räkna att lägga några tusen på. Även här finns det olika kvalitet på produkterna men oftast tjänar man på att köpa något som är lite dyrare och därmed har högre kvalitet.

Till detta behöver man också blandare, vattenlås för badrumsrenovering göteborg och andra saker som är nödvändiga för att badrummet ska gå att använda över huvud taget. Här är det inte bara kostnader för produkterna man behöver tänka på, utan även att allt ska installeras. Detta görs med fördel av en rörmokare, vilka är väldigt efterfrågade och därför tar ut ett högt timpris.

Möbler och inredning

Kommoder, hyllor, speglar, badrumsskåp och möjligen andra möbler och inredning ska också räknas in i budgeten för en badrumsrenovering. Små detaljer som krokar, hyllor, förvaringskorgar och annat man vill ha är också bra att räkna med redan från början.

Belysning

Lampor och bra belysning är dyrt och i ett badrum är det bra om det finns flera ljuskällor. Vare sig man planerar att sätta spottar i taket eller om man hellre vill montera upp en helt vanlig taklampa så är det en post att räkna med.

Hantverkare

Som tidigare nämnt är det viktigt att anlita en rörmokare för alla installationer som rör vatten. Även en elektriker kommer att behövas för att utföra elinstallationerna. Planerar man sedan att göra resten på egen hand finns pengar att spara men för den ohändige kommer det behövas fler hantverkare. Det är inte ovanligt att man anlitar något som kan göra iordning väggar och golv med allt ifrån fuktspärrar till ytskikt.

Buffert

I samband med en badrumsrenovering är det en regel snarare än ett undantag att det dyker upp oväntade kostnader under arbetets gång. När man gör sin budget ska man därför vara noggrann med att se till att det finns en buffert. Ju mer ju bättre – skulle det bli något över kan man använda det till något annat men det är i alla fall bra att det finns för mycket att ta av istället för att det tar slut halvvägs.